Αρθρογραφία – Εισηγήσεις

Διδασκαλία στα ΑΕΙ

 

Αρθρογραφία – Εισηγήσεις

Διδασκαλία στα Α.Ε.Ι.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας.

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σκοπός του Π. Μ. Σ. Κλινικής Ψυχολογίας είναι η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας στην Κλινική Ψυχολογία. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην κατάρτιση στελεχών-ειδικών σε θέματα Κλινικής Ψυχολογίας, δηλαδή, σε μεθόδους πρόληψης και αξιολόγησης-διάγνωσης με ψυχοτεχνικά μέσα, καθώς και σε μεθόδους παρέμβασης και αποκατάστασης σε άτομα, οικογένειες και ομάδες που παρουσιάζουν ψυχικές δυσλειτουργίες και διαταραχές.

«Προγράμματα Πρόληψης» Διδάσκων Σ.Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής. Χειμερινό εξάμηνο 2012-13 έως σήμερα. 

Σημειώσεις προς τους δευτεροετείς φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής ψυχολογίας.

  1. Πρόληψη: ορισμοί, προβληματισμοί, υποθέσεις εργασίας(αρχείο pdf ~0.5MB)
  2. Η Πρόληψη στην Ψυχική Υγεία(αρχείο pdf ~0.7MB)
  3. Εγλήματικότητα/Εγκληματολογία. Σκέψεις επί της ανατομίας του «(δια)πράττειν» στις διαταραχές συμπεριφοράς: το παράδειγμα περιθαλπομένου στο Θ.Χ.Π.ΑΝ.Α(αρχείο pdf ~0.4MB)
    • «Μήδεια» του Ευριπίδη (μετάφραση Στ.Πασχάλη, θέατρο Αττικού Άλσους 1/9/2010) σε πρωτότυπη σκηνοθεσία Λ. Τσιριγκούλη. Στους ρόλους της Μήδειας η ηθοποιός Πόλυ Σαΐτη και η χορεύτρια Μαριάννα Τσαγκαράκη.

    • «Ο Ρασκόλνικωφ του Ντοστογιέφσκι : η ψυχο-διαδρομή ενός εγκλήματος» – Αφήγηση: Μαρία Δρακοπούλου, Επιλογή κειμένων: Σάββας Μπακιρτζόγλου, Εικονοληψία-Μοντάζ: Κώστας Κουτσιαμπασάκος, Σκηνοθετική επιμέλεια: Λεωνίδας Τσιριγκούλης

  1. Πρωτοποριακή έρευνα για τη θεραπευτική επαφή διαμέσου σκύλων με τη Μ.Κ.Ο. SAPT Hellas και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας (Μονάδα Μελισσίων)(αρχείο pdf ~0.67MB)
  2. Iδέες με ερευνητικό ενδιαφέρον στον ευρύτερο χώρο των ιδρυματικών (προνοιακών) καταστημάτων (αρχείο pdf ~ 0.08MB) 
  3. Πρόταση οργάνωσης Προγραμμάτων Πρόληψης (διάδραση με την κοινότητα) στο Θ.Χ.Π.ΑΝ.Α σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας.(αρχείο pdf ~0.1 MB)

«Ειδικα Θέματα Κλινικής Ψυχολογίας I» Επισκέπτης Εισηγητής: Σάββας Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής, 31/5/2011.

Σημειώσεις προς τους δευτεροετείς φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής ψυχολογίας.«Η αλληλοεπιρροή ψυχής και σώματος. Το παράδειγμα των αυτοάνοσων». (αρχείο pdf ~0.2MB)

«Ψυχοπαθολογία-Ψυχοθεραπεία Α’» Επισκέπτης Εισηγητής : Σάββας Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής,7/5/2003. Παρουσιάστηκε η κλινική περίπτωση νέας γυναίκας σε ψυχοθεραπεία και η ανάλυση της περιπτώσεως.

Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Ψυχολογία της Υγείας» Επισκέπτης Εισηγητής: Σάββας Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγος Ψυχαναλυτής. Χειμερινό εξάμηνο 1994-95.

Σημειώσεις προς τους φοιτητές του Τμήματος ψυχολογίας.

«Η Ψυχοπαθολογία των ανθρώπων με κινητικές αναπηρίες μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η εμπειρία στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ανατολικής Αθήνας» (αρχείο pdf ~0.3MB)