ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ- ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Η λειτουργία του Προγράμματος Επέκεινα- Ψυχαναλυτική Πράξη χρονολογείται από το 2003 ως αποτέλεσμα της εμπειρίας μας στην  εποπτεία ασκούμενων φοιτητών ψυχολογίας ΑΕΙ (τελειόφοιτων-μεταπτυχιακών) και αποφοίτων ψυχολόγων κατά την πρακτική τους άσκηση σε  Κρατικές Προνοιακές Δομές.
 
ΔΡΑΣEIΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

 

1. ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ: EΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εμπειρία κατάρτισης στην θεωρία και τεχνική της Ψυχαναλυτικής Πράξης διαμέσου της μελέτης κειμένων της διεθνούς εργογραφίας, και κλινικών εργαστηρίων (περιπτώσεις σε ψυχοθεραπεία). Παρέχει διαγνωστικές δεξιότητες, τεχνικές παρέμβασης και εποπτεία στους εργαζόμενους, ενώ προετοιμάζει όσους θέλουν να συνεχίσουν τις Πανεπιστημιακές Σπουδές τους σε Προγράμματα Ψυχαναλυτικών Μεταπτυχιακών Σπουδών της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Περιλαμβάνει δύο Τετράωρες συναντήσεις μηνιαίως, Ομάδες Μελέτης και Βιωματικές Ημερίδες   (Οκτώβρης-Ιούνιος).

Απευθύνονται πρωτίστως σε ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, σε φοιτητές κρατικών ΑΕΙ/ΤΕΙ, επίσης σε εκπαιδευτικούς, σε παιδαγωγούς, σε επιστήμονες των ανθρωπιστικών  επιστημών και γενικότερα των επαγγελμάτων της υγείας.

 2.ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Βιωματικά Σεμινάρια, Aνοιχτοί Διάλογοι Κινηματογράφου και Ψυχανάλυσης. Στοχεύουν στον Αναστοχασμό και την Προσωπική Ανάπτυξη. Απευθύνονται σε ενήλικες.
 

 

ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΜΟΝΟΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ-ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 

 
Η δωδεκάμηνη εκπαιδευτική εμπειρία περιλαμβάνει τρείς δράσεις:

1. Ομάδα Μελέτης και Σκέψης με θέμα: Μεταβίβαση-Αντιμεταβίβαση. Μία Παρασκευή μηνιαίως και ώρα 18:00 έως 22:00 από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο.
2. Ομάδα Μελέτης και Σκέψης με θέμα: Εφηβεία: Κανονικότητα και Παθολογία. Μία Παρασκευή μηνιαίως και ώρα 18:00 έως 22:00 από τον Οκτώβριο έως τον Ιούνιο.
3. Ομαδική Εποπτεία: Δυό Παρασκευές μηνιαίως και ώρα 15:15 – 17:45, από τον Οκτώβριο ως τον Ιούλιο.

Απευθύνεται σε ψυχολόγους, σε συμβούλους ψυχικής υγείας, οικογενειακούς συμβούλους, σε κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς, γενικότερα σε επαγγελματίες του ευρύτερου φάσματος των ανθρωπιστικών σπουδών, των επαγγελμάτων υγείας, και σε πτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές των αντιστοίχων κλάδων.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την μελέτη των ακρογωνιαίων εννοιών της διεθνούς εξειδικευμένης εργογραφίας και κλινικά εργαστήρια: εποπτεία, παρουσίαση περιπτώσεων σε ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση.

Αίτηση Συμμετοχής

 

Διαβάστε τον Εσωτερικό Κανονισμό

 

ΕΑΡΙΝΟ  ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Δέκα  τετράωρες συναντήσεις:  Μάιος  έως Ιούλιος και Σεπτέμβριος έως Οκτώβριος  εκάστης περιόδου.

Αποσκοπεί στην Ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων τόσο στη φροϋδική  μεταψυχολογία όσο και στις λοιπές νεοφρουδικές προσεγγίσεις (θεωρία των Σχέσεων Αντικειμένου, Ψυχολογία του Εαυτού κ.λ.π).

Απευθύνεται   σε ψυχολόγους, σε συμβούλους ψυχικής υγείας,  σε επιστήμονες των κοινωνικών επιστημών, σε εκπαιδευτικούς,   σε επαγγελματίες των τομέων υγείας, και  σε πτυχιακούς-μεταπτυχιακούς φοιτητές των αντιστοίχων κλάδων.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν  την μελέτη των ακρογωνιαίων εννοιών της διεθνούς εξειδικευμένης εργογραφίας  και κλινικά εργαστήρια: εποπτεία, παρουσίαση περιπτώσεων σε ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση.

Διαβάστε τον Εσωτερικό κανονισμό.

 

Αίτηση Συμμετοχής

 

ΟΜΑΔΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Παρέχουν θεωρητική κατάρτιση και εργαστήρι κλινικής παρουσίασης περιπτώσεων σε θεραπεία.

Απευθύνονται πρωτίστως σε εργαζόμενους ή ασκούμενους ψυχολόγους, σε συμβούλους ψυχικής υγείας, σε φοιτητές κρατικών ΑΕΙ/ΤΕΙ, επίσης σε εκπαιδευτικούς, σε παιδαγωγούς, σε επιστήμονες των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών και γενικότερα των επαγγελμάτων της υγείας.

Προτείνονται δύο Oμάδες, με δυνατότητα συμμετοχής είτε σε αμφότερες ταυτόχρονα, είτε στη μία, κατ’επιλογήν θέματος . Διαβάστε τον Εσωτερικό Κανονισμό

ΕΦΗΒΕΙΑ: ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

Εξετάζονται πρωτίστως οι ενδοψυχικές διαστάσεις της εφηβείας, τόσο η ψυχοδυναμική-ψυχαναλυτική της παρουσίαση (οργάνωση των παραστάσεων και του συναισθήματος) όσο και η ψυχοπαθολογία. Eίναι ένα εξελικτικό σκαλοπάτι όπου γίνεται κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες φάσεις, καθώς ο άνθρωπος κάνει μια ουσιαστική Στροφή Επί Εαυτού στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια δική του ταυτότητα.

Για να συνεχίσει να μεγαλώνει ο έφηβος (που είναι ο μόνος τρόπος για να μην πεθάνει ψυχολογικά) καλείται να μεταβεί σε μια ομάδα ανθρώπων δομικά διαφορετική από την πραγματική και την εσωτερικευμένη οικογένεια. Εκεί θα βρει καινούργια αντικείμενα αγάπης που θα συμβάλλουν στην «εξωτοιχική» πνευματική –πολιτιστική του γέννηση.

Η αρρώστα σ’αυτήν την εποχή είναι ένα πρόσθετο ψυχολογικό βάρος που υπονομεύει την περεταίρω εξέλιξη. Ανορεξία νερβόζα και παχυσαρκία, ψυχοσωματικές δυσλειτουργίες, κατάθλιψη (επιθετικότητα και ενοχή), εξαρτήσεις από ουσίες, εφηβική εγκυμοσύνη, ένταξη σε περιθωριακές ομάδες, απόπειρες αυτοκτονίας, ψυχωτικά επεισόδια κλ.π. είναι μόνο μερικά από τα συνήθη συμπτώματα που εκκολάπτονται σε αυτήν την αναπτυξιακή περίοδο που έχει ταυτόχρονα ευφορία, πόνο και λύπη.

Αίτηση Συμμετοχής
METABIBAΣΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ

H ψυχαναλυτική εργασία λαμβάνει χώρα στον ψυχικό χώρο, έναν τόπο που δεν είναι εξ’αρχής δοσμένος αλλά «χτίζεται» προοδευτικά εντός της τομής των φαινομένων της μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης.

Η μεταβίβαση ενεργοποιείται ασυνείδητα με τη μεταφορά στον ψυχαναλυτή-εν είδει επαναλαμβανόμενης μνήμης- συναισθημάτων, επιθυμιών και αντικειμενοτρόπων μοτίβων του παρελθόντος από την ψυχική ιστορία του υποκειμένου (Denis P.2002), ενώ η αντιμεταβίβαση είναι η λανθάνουσα αντίδραση του αναλυτή στη μεταβίβαση η οποία μάλιστα, όταν αυτός «τυφλώνεται», μπορεί να εμποδίζει τη δυνατότητά του να προσλαμβάνει και να αντιλαμβάνεται σωστά τα μηνύματα του αναλυόμενου. Η συναισθηματική απόκριση του αναλυτή εντός της ψυχαναλυτικής κατάστασης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στην έρευνα του ασυνειδήτου, θέση ρηξικέλευθη που σηματοδότησε την αναθεώρηση του ρόλου του.

Στην Ομάδα Μελέτης, διαμέσου θεωρητικών αναφορών και παρουσίασης-συζήτησης κλινικών περιπτώσεων, επιχειρείται η κατανόηση της ψυχαναλυτικής πράξης ως αποτέλεσμα, πρωτίστως, της συνάντησης αμφοτέρων των διεργασιών.

Αίτηση Συμμετοχής

 

OΜΑΔΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

Επιχειρείται η παρακολούθηση της πορείας περιπτώσεων σε ψυχοθεραπεία πρωτίστως διαμέσου της κατανόησης των φαινομένων της μεταβίβασης-αντιμεταβίβασης, των αμυντικών διεργασιών του εγώ και των αντικειμενοτρόπων σχέσεων του θεραπευομένου.

Απευθύνεται σε ψυχολόγους, σε επαγγελματίες και φοιτητές του ευρύτερου φάσματος των ανθρωπιστικών και ψυχοκοινωνικών σπουδών που ασκούν κλινικό έργο ιδιωτικά, ή παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα πλαίσια Φορέων Ψυχικής και Σωματικής υγείας είτε ως εργαζόμενοι είτε ως ασκούμενοι (ή εθελοντές).

Διαβάστε τον Εσωτερικό Κανονισμό.

Αίτηση Συμμετοχής
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗΣ «ΦΙΛΟΜΥΘΙΑ»

Εμπειρία Μέθεξης μέσα από τον Αναστοχασμό και την Ενδοσκόπηση. Δέκα συναντήσεις- Δέκα βιβλία.
Aπευθύνεται σε ενήλικες. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται  να επικοινωνούν τις αντιδράσεις, εντυπώσεις και ιδέες που αποκομίζουν από την ανάγνωση ενός βιβλίου: ψυχολογικό δοκίμιο, λογοτεχνικό  διήγημα, βιογραφία  κ.λ.π.  Προάγονται  η αυτογνωσία και η κάθαρση με την αριστοτελική έννοια ( λυτρωτική απελευθέρωση από τα πάθη).