ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ – ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Σειρά Ψυχανάλυση για Ειδικούς
Έναρξη εγγραφών 2024 – 2025
Το Πρόγραμμα Επέκεινα – Ψυχαναλυτική Πράξη αποσκοπεί στη μετάδοση των ακρογωνιαίων λίθων της Ψυχαναλυτικής Θεωρίας και Τεχνικής με βάση το έργο και την εμπειρία του ψυχολόγου – ψυχαναλυτή Σάββα Μπακιρτζόγλου και των προσκείμενων μελών.
Oλοκληρωμένη σειρά Κλινικών Εργαστηρίων επί των ακρογωνιαίων λίθων της Ψυχαναλυτικής Θεωρίας και Τεχνικής με σκοπό:
- Tην ευαισθητοποίηση-κατάρτιση όσων δεν έχουν προηγούμενη εκπαιδευτική εμπειρία στην ψυχανάλυση.
- Tην ενίσχυση του γνωστικού και κλινικού τους αντικειμένου των ήδη σχετιζομένων με την ψυχαναλυτική πράξη.
Απευθύνεται σε ψυχολόγους, σε συμβούλους ψυχικής υγείας, οικογενειακούς συμβούλους, σε κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς, γενικότερα σε επαγγελματίες του ευρύτερου φάσματος των ανθρωπιστικών σπουδών, των επαγγελμάτων υγείας, και σε πτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές των αντιστοίχων κλάδων.
Η δεκάμηνη εκπαιδευτική εμπειρία περιλαμβάνει τρείς δράσεις:
1. Ομάδα Μελέτης και Σκέψης με θέμα Μεταβίβαση-Αντιμεταβίβαση.
H ψυχαναλυτική εργασία λαμβάνει χώρα στον ψυχικό χώρο, έναν τόπο που δεν είναι εξ’αρχής δοσμένος αλλά χτίζεται προοδευτικά εντός της τομής των φαινομένων της μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης.
Η μεταβίβαση ενεργοποιείται ασυνείδητα με τη μεταφορά στον ψυχαναλυτή-εν είδει επαναλαμβανόμενης μνήμης- συναισθημάτων, επιθυμιών και αντικειμενοτρόπων μοτίβων του παρελθόντος από την ψυχική ιστορία του υποκειμένου (Denis P.2002), ενώ η αντιμεταβίβαση είναι η λανθάνουσα αντίδραση του αναλυτή στη μεταβίβαση η οποία μάλιστα, όταν αυτός «τυφλώνεται», μπορεί να εμποδίζει τη δυνατότητά του να προσλαμβάνει και να αντιλαμβάνεται σωστά τα μηνύματα του αναλυόμενου.
Στην Ομάδα Μελέτης, διαμέσου θεωρητικών αναφορών και παρουσίασης-συζήτησης κλινικών περιπτώσεων, επιχειρείται η κατανόηση της ψυχαναλυτικής πράξης ως αποτέλεσμα, πρωτίστως, της συνάντησης αμφοτέρων των διεργασιών. Μία Παρασκευή μηνιαίως και ώρα 18:00 έως 22:00
2.Ομάδα Μελέτης και Σκέψης με θέμα Εφηβεία: Κανονικότητα και Παθολογία.
Εξετάζονται πρωτίστως οι ενδοψυχικές διαστάσεις της εφηβείας (οργάνωση των παραστάσεων και του συναισθήματος) και η ψυχοπαθολογία της. Σε αυτό το εξελικτικό σκαλοπάτι γίνεται κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες φάσεις, καθώς ο άνθρωπος κάνει μια ουσιαστική Στροφή Επί Εαυτού στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια δική του ταυτότητα.
Για να συνεχίσει να μεγαλώνει ο έφηβος (που είναι ο μόνος τρόπος για να μην εξασθενήσει ψυχολογικά) καλείται να μεταβεί σε μια ομάδα ανθρώπων δομικά διαφορετική από την πραγματική και την εσωτερικευμένη οικογένεια.
Η ασθένεια σ’αυτήν την εποχή (ευτυχώς όχι πάντα καθοριστική) είναι ένα πρόσθετο ψυχολογικό βάρος που υπονομεύει την περεταίρω εξέλιξη. Ανορεξία νερβόζα και παχυσαρκία, ψυχοσωματικές δυσλειτουργίες, κατάθλιψη (επιθετικότητα και ενοχή), εξαρτήσεις από ουσίες, εφηβική εγκυμοσύνη, ένταξη σε περιθωριακές ομάδες, απόπειρες αυτοκτονίας, ψυχωτικά επεισόδια κλ.π. είναι μόνο μερικά από τα συνήθη συμπτώματα που εκκολάπτονται σε αυτήν την αναπτυξιακή περίοδο που έχει ταυτόχρονα ευφορία, πόνο και εργασία πένθους . Μία Παρασκευή μηνιαίως και ώρα 18:00 έως 22:00
3. Ομαδική Κλινική Εποπτεία-Ψυχαναλυτική Διάγνωση
Η ψυχαναλυτική εργασία προσφέρει στον αναλυόμενο χώρο και χρόνο εν είδει δεξαμενής ή μητρικής αγκαλιάς για να εναποθέσει εντός της τα δικά του «αχώρεστα» (εντάσεις, αναστατώσεις, αγωνίες κ.λ.π) που δε μπόρεσε να διευθετήσει, με αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώνουν» τη ζωή του.
Το διακύβευμα στην άσκηση της ψυχαναλυτικής πράξης είναι η αποκάλυψη της αθέατης πλευράς του αναλυόμενου η οποία είναι ό,τι γνησιότερο εκείνος διαθέτει. Ακριβώς γι αυτόν το λόγο ζητάει βοήθεια, ακόμα και αν δεν το γνωρίζει. Ζει αποκομμένος από τον γνήσιο εαυτόν του, συνωμοτεί ενίοτε σε ένα είδος αποστασίας εναντίον της αλήθειας του που έχει ως συνέπεια την εγκατάσταση συναισθηματικών αναταράξεων και άγχους.
Στις εργασίες της ομαδικής εποπτείας επιχειρείται η παρακολούθηση της πορείας περιπτώσεων σε ανάλυση ή ψυχοθεραπεία πρωτίστως διαμέσου της κατανόησης των φαινομένων της μεταβίβασης-αντιμεταβίβασης, των αμυντικών διεργασιών του Εγώ και των Αντικειμενοτρόπων Σχέσεων του θεραπευομένου. Δύο Παρασκευές μηνιαίως και ώρα 15:15 – 17:45, από τον Οκτώβριο ως τον Ιούλιο
Συνολικά: Τρείς δράσεις, 122 ώρες εκπαιδευτικής-κλινικής εργασίας
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΑΖΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ(υβριδική συμμετοχή)
Εισηγητής-Επόπτης : Σάββας Μπακιρτζόγλου, Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής.
Τόπος: Ιοφώντος 16, Αθήνα (παραπλεύρως ξενοδοχείου Divani Caravel – Μetro Ευαγγελισμός)
Ετήσιο κόστος: 1.880€ (ευρώ)
Η οικονομική τακτοποίηση γίνεται με μηνιαία εξόφληση κατά την πρώτη συνάντηση εργασίας εκάστου μηνός ή εφάπαξ (ευρώ 1.880).
Αιτήσεις συμμετοχής: Από 15 Μαΐου 2024 έως ότου εξαντληθούν οι διαθέσιμες θέσεις
Πληροφορίες επικοινωνίας: Τηλ.: 2107242532 κ. 6977651489